Diensten biomechanica

Wat is een biomechanisch onderzoek?

Tijdens het biomechanische onderzoek wordt de mechanica van uw lichaam bestudeerd en kunnen bepaalde afwijkingen onthuld worden die uw houding en uw gang kunnen beïnvloeden. Het omvat verschillende tests.

Biomechanica van de gang. Stap 1 | Klinisch onderzoek

 

Een grondig klinisch onderzoek beperkt zich nooit tot de analyse van de voeten. Tijdens dit onderzoek worden er een aantal metingen gedaan om de beweeglijkheid en de functies van de gewrichten, spieren, pezen en ligamenten van de voeten te bepalen. Er wordt ook rekening gehouden met het lichaam in zijn geheel.

Daarna wordt een palpatieonderzoek uitgevoerd om de pijnlijke structuren exact te lokaliseren.

Biomechanica van de gang. Stap 2 | Podometrisch onderzoek

Het podometrisch onderzoek wordt uitgevoerd op een krachtplatform en laat toe de houdingsonevenwichtigheden exact te analyseren. Ook de verdeling van de voetzooldruk in een statische en in een dynamische houding kan ermee bepaald worden.

Biomechanica van de gang. Stap 3 | Analyse van de stap

De analyse van de stap gebeurt op een loopband en wordt gefilmd. Zo kunnen de verschillende problemen bij het stappen en lopen opgespoord worden.

Biomechanica van de gang. Stap 4 | Ontwerp van de zolens

 

 

De zolen zijn meer dan een eenvoudige passieve steun van de voetzool. Ze worden op maat gemaakt en volgens een exacte afdruk van de voeten in kwestie. De correcties zijn gebaseerd op de maten genomen tijdens het onderzoek. Zo krijgen de voeten een beweeglijkheid en functie terug die zo dicht mogelijk aanleunt bij de normale beweeglijkheid tijdens dagelijkse activiteiten en sportactiviteiten.

Biomechanica van de gang. Stap 5 | Controle van de zolen

Het baropodometrische onderzoek en de controle van de zolen gebeurt met behulp van een 3D-sensor die in de schoen geplaatst wordt.

DYNAFOOT© is een draadloos systeem dat de voetzooldruk en de ruimtelijke en temporele parameters van de gang analyseert.

Deze oplossing wordt gebruikt in de podologie (ontwerp van orthopedische zolen…) en in de functionele revalidatie (ruimtelijke en temporele analyse van de gang), maar ook bij de evaluatie van sportprestaties. Deze draadloze technologie laat een eenvoudige en exacte analyse toe met een volledige bewegingsvrijheid.