Posturologie

Wat is posturologie?

Rugpijn, hoofdpijn, duizeligheid, nekpijn, … misschien heeft u een evenwichtsprobleem.

U heeft zich niet bezeerd, u bent niet gevallen en toch heeft u pijn. Misschien komt het door houdingsonevenwichtigheid. Er moet maar één van de zintuiglijke ingangen van de hersenen die voor ons evenwicht zorgen – de voet, het oog, … – ontregeld zijn om ervoor te zorgen dat het hele systeem ontspoort. De posturologie maakt onderscheid tussen de gevolgen van een slechte houding en tekenen die wijzen op een ziekte.

Posturologen hebben aangetoond dat talrijke gezondheidsproblemen rechtstreeks kunnen voortvloeien uit houdingsproblemen die tot nu toe moeilijk vast te stellen waren.

Dat kan bijvoorbeeld pijn zijn aan de rug, de hals, de benen, pijn bij het stappen, pijn aan de voeten, musculoskeletale klachten, sommige gevallen van duizeligheid, sommige hoofdpijnen, problemen bij het stappen, sommige vormen van dyslexie, sommige angststoornissen, enz.

​De houdingsbalans: waartoe dient die?

Hij helpt ontregelingen van het houdingssysteem die pijn kunnen veroorzaken bij het rechtop staan, te bepalen.

Verloop van een houdingsbalans:

  • Een zorgvuldig vraaggesprekdat informeert naar het motief van de consultatie, de eventuele klachten, de ontregelingen van de sensoren van het houdingssysteem (motorische, viscerale, keel-, neus- en oorheelkundige, emotionele, …), het traumatische en micro-traumatische verleden, …
  • Het morfostatische onderzoekevalueert de spiertonus in staande positie en de positie van de verschillende lichaamssegmenten.
  • Tonische tests en specifieke handelingen van het houdingssysteem (rechtop en liggend) die de disfuncties van het houdingssysteem karakteriseren.

Na de houdingsbalans: welke opvolging?

Eén van de mogelijke opties is doorgaan met een stabilometrische instrumentele studie die in krommen de schommelingen van de staande houding opneemt en analyseert. Zo kan de houdingsinstabiliteit van de patiënt objectief beschouwd worden.

  1. Tijdens de eerste consultatie wordt de volledige houdingsbalans uitgevoerd.
  2. Tijdens de tweede consultatie (eerste controle) evalueren we na 10 à 12 weken de gestarte behandeling.
  3. De volgende consultaties zullen plaatsvinden in functie van de evolutie van de behandeling.

De behandeling die voortvloeit uit de houdingsbalans

Om het houdingssysteem blijvend te herprogrammeren en harmoniseren, zal de posturopodist zogenaamde houdingszolen maken. Houdingszolen zijn makkelijk in schoenen te plaatsen en aangenaam om te dragen.

Ze bevatten neurosensorische stimulaties (microreliëfs van 1 tot 3 mm) die de voetsensoren stimuleren.

Het doel van deze behandeling via zolen is het organisme zijn volledige aanpassingsvermogen teruggeven!

Zodra de houding geherprogrammeerd is, moeten de zolen niet meer gebruikt worden!