Spierkettingen volgens GDS

Wat zijn de spierkettingen volgens GDS?

De zwaartekracht bepaalt onze houding en om deze probleemloos in stand te houden, zijn er zes ketens van spiergroepen die moeten samenwerken. Doen ze dit niet, dan kunnen in deze spiergroepen spanningskettingen ontstaan die het lichaam doen verstarren. Als dit te lang duurt, blijft het lichaam erin gevangen en ontstaan er gewrichtsdisfuncties.

Voorbeelden?

Holvoet wijst op een verstoring van het evenwicht in de spierkettingen. Maar ook een te ver voorovergebogen houding waardoor de tenen gaan klauwen om zich af te zetten op de vloer, de knieën naar achteren doorbuigen en het sacrum horizontaal kantelt.

Deze verschijnselen zijn, net als een aantal andere, het gevolg van een verlies van dynamisch evenwicht in de kettingen; een van deze kettingen zal dan de andere overheersen, compenseren… maar zal vooral een « dictatuur » instellen! De andere kettingen zullen daarop reageren, waardoor er andere aandoeningen ontstaan.

Met de analysemethode volgens GDS wordt het lichaam in zijn geheel geanalyseerd. Met deze methode en met de hulp van verschillende therapeuten streven we ernaar het evenwicht van de persoon te herstellen en hem of haar de primaire houding terug te bezorgen: dit is de houding waarmee hij of zij natuurlijk en perfect harmonisch en pijnloos kan functioneren.

Behandelingsstrategie volgens GDS in de podologie:

De proprioceptieve steunzolen zijn de voornaamste therapeutische middelen om het evenwicht bij een patiënt te herstellen. Ze zijn de « revalidatiepartner » van de kinesist, osteopaat, orthopedist… om het evenwicht te herstellen bij de patiënt nadat hij in zijn totaliteit is geanalyseerd.

De proprioceptieve steunzolen passen in alle schoenen en zijn ultradun: gemiddeld 2 mm dik!

In tegenstelling tot andere methoden behouden de voeten hun bewegingsvrijheid.

Ze omvatten harde of zachte elementen op uitgekiende plaatsen. Het lichaam reageert op deze druk door de houding aan te passen. Dit heeft dan weer tot gevolg dat reactieve kettingen worden gestimuleerd en dat de oorzakelijke kettingen worden geïnhibeerd om het dynamische evenwicht van de patiënt te herstellen. Zodra dit op een duurzame wijze is hersteld, worden de steunzolen achterwege gelaten en volstaat een jaarlijkse controle om de stabiliteit van de behandeling na te gaan.

Deze methode, waarbij we de algemene oorzaken en niet de symptomen aanpakken, is meer een totaal evenwichtsherstel dan een correctie. Dit heeft het grote voordeel dat het lichaam als het ware zelf zijn evenwicht terugvindt.

We streven naar een alomvattende en doeltreffende werkmethode en schuwen de makkelijkste of snelste weg. Met deze methode werken we op de lange termijn en behalen we duurzame resultaten.

Ziehier een (onvolledige) lijst van « ingeprente » verkeerde houdingen door de spierkettingen:

Platvoeten, holvoet, klauwtenen, x-benen, o-benen, genu recurvatum, hyperlordose, platte rug, vlak zitvlak, te rechte nek, naar binnen gedraaide armen, naar voren uitstekend hoofd, bisonnek, hallux valgus, enz… .

Voor wie?

Voor iedereen: de doelstelling is om de oorzaak van de pijn en niet alleen het symptoom aan te pakken.