Sportpodologie

Bij het eender welke sportbeoefening wordt het lichaam door de intensiteit en de herhaling (schokken, trillingen, toestand van het terrein, …) blootgesteld aan problemen van het bewegingsapparaat (spieren, ligamenten, gewrichten, …). Deze problemen kunnen aan de basis liggen van aandoeningen aan de onderste ledematen en de wervelkolom. Wat kan de sportpodoloog daarin voor u betekenen …

Wat houdt het werk van de sportpodoloog in ?

De sportpodoloog neemt het lichaam, het beoefenen van de sport(en), het terrein en het schoeisel samen in beschouwing. En daar komt ook nog het technische karakter van de beweging bij (specifieke beweging van de sport en frequentie van de uitvoering).

De multidisciplinaire ondersteuning (sportdokter, kinesist, osteopaat, conditietrainer en trainer) is een heel belangrijk onderdeel van de therapeutische ondersteuning van de patiënt.

De herhaling van de repetitieve en intensieve bewegingen tijdens het sporten is de bron van specifieke pathologieën die de spieren, pezen, ligamenten, gewrichten en beenderen raken.

Een groot aantal pathologieën zijn te wijten aan een overdreven pronatie. Hoewel dat noodzakelijk is om schokken te breken en voor stabiliteit, is overdreven pronatie vaak nefast voor het organisme.